تأثیر تنش خشکی بر جوانه زنی گیاه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)

The effect of drought stress on germination of Glycyrrhiza glabra


چاپ صفحه
پژوهان
صفحه نخست سامانه
نویسندگان
نویسندگان
اطلاعات تفضیلی
اطلاعات تفضیلی
دانلود مقاله
دانلود مقاله
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

نویسندگان: معصومه موقری , زهره خورسندی کوهانستانی

عنوان کنگره / همایش: دومین همایش ملی پژوهش‌های کشاورزی و زیست محیطی ایران , دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان , 1400

اطلاعات کلی مقاله
hide/show

کد مقاله 4000611
عنوان فارسی مقاله تأثیر تنش خشکی بر جوانه زنی گیاه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)
عنوان لاتین مقاله The effect of drought stress on germination of Glycyrrhiza glabra
نوع ارائه پوستر
عنوان کنگره / همایش دومین همایش ملی پژوهش‌های کشاورزی و زیست محیطی ایران
نوع کنگره / همایش داخلی-ملی
کشور مقصد
محل برگزاری کنگره دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
سال انتشار/ارائه 1400

نویسندگان
hide/show

نویسنده نفر چندم مقاله
معصومه موقریاول و مسئول
زهره خورسندی کوهانستانیدوم

اطلاعات تفضیلی
hide/show

عنوان متن
AAbstractThe aim of this study was to evaluate the drought tolerance of licorice for cultivation in arid areas. For this purpose, an experiment was conducted in a completely randomized design with 3 replications. Factors studied in this experiment Characteristics of some germination indices (germination percentage, germination rate, root length and shoot length) at five drought levels (zero (control), 2-, 4-, 6- and 8-) Was. The results showed that in this plant from the fourth drought level (6-) percent germination was significantly reduced. Stem length also decreased with increasing drought stress.Due to the lack of rainfall in many parts of Iran, Iran does not meet the water needs of plants and the plants are exposed to water shortages, especially at certain times of the year is inevitable. Today, medicinal plants are among the most economically important plants that may face stresses such as drought for cultivation in arid and semi-arid regions. One of the effective methods to reduce the effects of this stress on these plants is to identify and therefore use drought tolerant plants.
چکیدهکشور ایران به دلیل کمبود نزولات جوی در بسیاری از نقاط نیاز آبی گیاهان را تأمین نمی‌کند و قرار گرفتن گیاهان در معرض تنش کمبود آب به ویژه در برخی مواقع سال امری اجتناب ناپذیر است. امروزه گیاهان دارویی از جمله گیاهان مهم اقتصادی هستند که ممکن است برای کشت در مناطق خشک و نیمه خشک با تنش‌هایی از جمله خشکی مواجه گردند. یکی از روش‌های موثر در کاهش اثرات این تنش در این گیاهان، شناسایی و در نتیجه استفاده از گیاهان مقاوم به خشکی است. این مطالعه با هدف ارزیابی تحمل به خشکی گیاه دارویی شیرین بیان به منظور کشت در مناطق خشک برنامه‌ریزی گردید. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش¬ خصوصیات برخی شاخص‌های جوانه‌زنی (درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه) در پنج سطح خشکی (صفر (شاهد)، 2-، 4-، 6- و 8-) بود. نتایج نشان داد که در این گیاه از سطح خشکی چهارم (6-) درصد جوانه‌زنی کاهش معنی‌دار داشته است. همچنین طول ساقه‌چه با افزایش تنش خشکی کاهش نشان داد.
متن مقالهدر بین مراحل مختلف نموی یک گیاه، معمولاً مرحله جوانه‌زنی حساس‌ترین مرحله بوده و هر نوع تنش با هر شدتی می‌تواند در این مرحله به شدت روی گیاه تأثیر‌گذار باشد و طبعاً گیاهانی که بتوانند این مرحله از نمو را به راحتی پشت سر بگذارند، بعید به نظر می‌رسد که در ادامه رشد و نمو مشکل حادی داشته باشند (یاوری و همکاران، 1380 ). بررسی شاخص‌های جوانه‌زنی گیاه تحت شرایط تنش‌های مختلف می‌تواند از راهکارهای آسان و سریع برای فهم میزان تحمل گیاه به شرایط تنش باشد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تأثیر تنش خشکی بر خصوصیات جوانه‌زنی گونه دارویی شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) که از مهمترین گیاهان دارویی کشور ایران می‌باشد، برنامه‌ریزی گردید. تا در صورت امکان با پیشنهاد کشت آن در مناطق خشک و نیمه خشک علاوه بر احیای اراضی این مناطق بتوان گامی در جهت شکوفایی اقتصادی ساکنان این مناطق برداشت. شیرین بیان گیاهی چند ساله و از خانواده بقولات است که ریشه‌ها و ریزوم‌های این گیاه دارای طعم شیرینی می‌باشند که به صورت خشک شده یا عصاره، یکی از مهمترین محصولات صادراتی کشورمان است (خان احمدی و همکاران، 1392) و برای صنایع مختلف از جمله غذایی و داروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد (Chaudhary و همکاران، 2010). ماده مؤثره شیرین بیان اسید گلیسیریزیگ می‌باشد که حدود 50 مرتبه از قند شیرین‌تر بوده و میزان آن در گیاه حدود 5 تا 20 درصد می‌باشد ( Omar و همکاران، 2012). اخضری و اصلانی (1392) در مطالعه‌ای اثر تنش خشکی بر برخی از شاخص‌های گیاه دارویی شیرین بیان مورد برررسی قرار داده و نتیجه گرفتند که ا افزایش تنش خشکی، طول ساقه، وزن ساقه، طول ریشه ، وزن ریشه، سطح برگ، میزان پروتئین محلول در گیاه و محتوای اسانس به طور معنی‌داری کاهش یافتند. سادات حسینی و همکاران (1398) نیز در مطالعه‌ای دیگر تأثیر تنش خشکی را بر پارامترهای رشد، محتوای اسمولیت، آنزیمهای آنتی اکسیدانی و سنتز گلیسیریزین در شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L) را در شرایط مزرعه مورد بررسی قرار داده و نتیجه گرفتند که کاهش شدید زیست توده ریشه ناشی از خشکسالی منجر به کاهش کلی مقدار گلیسیریزین در بوته شده است. مواد و روش‌ها در این مطالعه اثرات 5 سطح خشکی صفر (شاهد)، 2-، 4-، 6- و 8-) بر روی شاخص¬های جوانه¬زنی و رشد گیاهچه¬ گیاه دارویی G.glabra در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 25 عدد بذر کاملا سالم در پتری¬دیش و روی کاغذهای صافی کشت شد. پتری¬دیش¬ها در ژرمیناتور و در دمای ثابت 25 درجه سلسیوس و دوره نوری 16 ساعت روز و 8 ساعت شب به مدت 13 روز نگهداری شدند. در طول دوره رشد هر روز میزان جوانه زنی یادداشت و هر سه روز یک بار سطح محلول در ظروف کشت کنترل و ثابت نگهداشته شد. بعد از سپری شدن طول دوره آزمایش و روز سیزدهم طول ریشه¬چه و ساقه چه اندازه¬گیری و درصد جوانه زنی و سرعت جوانه¬زنی با استفاده از معادلات زیر محاسبه شد. GP=100.(NG/NT) (1) که در آن GP درصد جوانه¬زنی، NG تعداد بذرهای جوانه زده و NT تعداد کل بذرها است (حسینی و رضوانی مقدم، 2006). (2) MGT=(∑▒D_n )⁄(∑▒n) که در آن MGT میانگین زمان جوانه¬زنی، n تعداد بذوری که در روز D جوانه زده¬اند و D تعداد روزهای پس از شروع جوانه¬زنی است. پس از انجام آزمون نرمال بودن داده¬های حاصل از یادداشت¬برداری صفات، تجزیه¬واریانس با استفاده از نرم¬افزار SPSS 16 انجام شد. روش مقایسه میانگین¬ها آزمون چنددامنه¬ای دانکن در سطح 5% بود.
نتیجه مقالهنتایج آزمایش با توجه به جدول (1) نشان داد که درصد جوانه‌زنی تحت تأثیر تنش خشکی بالاتر از سطح چهارم ( 6- بار ) کاهش می‌یابد. تنش خشکی در همه سطوح باعث کاهش سرعت جوانه‌زنی شده است. طول ساقه‌چه در همه سطوح تحت تأثیر تنش خشکی تفاوت معنی‌داری نسبت به نمونه شاهد دارد. به طوری که بیشترین طول ساقه چه به ترتیب در شاهد، 6- بار و سه سطح (2-، 4-، 8- بار) مشاهده شد. تنش خشکی بر روی طول ریشه چه به آهستگی تأثیر گذاشت و در سطح 8- بار میانگین طول ریشه چه به 14/5 میلی‌متر رسید. در مطالعه اخضری و اصلانی (1392) نیز با افزایش تنش خشکی، طول ساقه، وزن ساقه، طول ریشه ، وزن ریشه، سطح برگ، میزان پروتئین محلول در گجیاه و محتوای اسانس به طور معنی‌داری کاهش یافتند. نتیجه مطالعه سادات حسینی و همکاران (1398) نیز نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنی دار وزن خشک ریشه، وزن تر اندام هوایی، محتوای نسبی رطوبت، کلروفیل a، b و کاروتنوئید در گیاه شیرین بیان گردیده است.
AAbstract
چکیده
متن مقاله
نتیجه مقاله

لینک دانلود مقاله
hide/show

نام فایل تاریخ درج فایل اندازه فایل دانلود
paper.docx1400/11/30169877دانلود